ACT og selvværd

ACT OG SELVVÆRD

Det føles måske rart, at de tanker, vi gør os om os selv er positive (f.eks. “Jeg er god”, “Jeg er perfekt”, “Jeg er noget specielt”, “Jeg er vidunderlig”,”Jeg kan alt” osv.). Disse positive selv-evalueringer kalder vi “selvværd”, og vi forestiller os, at det er en “ting”, der er værd at have.

Desværre skal “selvværd” fodres. Vi fodrer det ved at lede efter beviser på, at vi er vidunderlige og specielle. Vi fodrer det ved at overbevise andre om, at vi er værdige. Det kan vi bruge megen tid og energi på.

Det er hårdt arbejde. Tænk hvor langt vi kunne nå, hvis vi ikke hele tiden skulle fodre vores selvværd.

Vi føler os ofte truet på vores “selvværd”. Vi føler, at det er under angreb. Vi forsvarer det, hvis vi angribes og kritiseres. Og vi tror, at det lider skade, hvis vores forsvar ikke lykkes. Vi kan bruge megen tid og energi på at forsvare og fikse vores “selvværd”.

Hvad nu hvis “selvværd” slet ikke eksisterer ? Hvad hvis det blot er et begreb ? Det findes ikke håndgribeligt i verden. Derfor kan det ikke “trues” eller “angribes”. Det kan ikke lide skade. Du behøver ikke forsvare det eller fikse det.

Hvis du ikke skulle bruge så megen tid og energi på at fodre, forsvare og fikse dit “selvværd”, ville du så være mere fri til at forfølge de værdier, du ønsker at udleve ? Ville du være mere modig ?